Rüştü ŞARDAĞ




Rüştü ŞARDAĞ

Mehmet Rüştü Şardağ, 1916 yılında, babası Mehmet Âtıf Bey’in görevli olarak bulunduğu Halep şehrinde dünyaya geldi.

Babası I. Dünya Savaşı nedeniyle alay kâtibi ve emini olarak Romanya cephesine gönderildiği için; annesi Kilisli Melek Hanım, iki ablası, bir ağabeyi ile beraber, Rüştü Şardağ bir yaşındayken, İstanbul’a dönmek zorunda kalarak Beylerbeyi’ne yerleştiler. Daha sonra babası da İstanbul’a gelmiş ve orada emekli olmuştur.
 
Babasının doğduğu Şardağı’ndan ilham ile “Şardağ” soyadını aldılar.
 
Ankara’da; 4. Ortaokulda Türkçe, Mûsikî Muallim Mektebi, Devlet Konservatuvarı ve Maarif Kolejinde edebiyat dersleri verdi.
 
1948’de, Milli Eğitim Bakanlığında “Tercüme Kurulu Üyeliği” yaptı.
 
İzmir Özel Türk Koleji ve Özel Çamlaraltı Lisesi edebiyat öğretmenliği görevlerinde bulundu.
 
Ege Üniversitesi Gazetecilik Yüksekokulu, Devlet Türk Müziği Konservatuvarı ve Manisa Gençlik ve Spor Akademisinde öğretim görevlisi olarak dersler verdi.
 
Rüştü Şardağ, mûsikî ile ilk diyaloğunu, henüz on üç yaşındayken, Bağlarbaşı’nda, Teneffüs Sokağındaki evlerinde, büyük ablası Lütfiye Hanım’ın ud ve küçük ablası Münevver Hanım’ın keman çaldığı toplantılarda kurdu. Bu toplantılara katılan, Kadıköylü Tanbûri Fuat Bey, Üsküdarlı Kemânî Ziya Bey ve Lem’i Atlı’dan istifade etti. Bu arada “Üsküdar Mûsikî Derneği”nin çalışmalarına katıldı.

 
Aynı yıl, İzmir Radyosunun kuruluşu için büyük çaba harcadı, bütün kadroyu oluşturup müdürlüğünü yaptı ve 1652’de Basın Yayın Genel Müdürlüğüne devretti.
 
“İzmir Sanatçılar Derneği Başkanlığı’nı on sekiz yıl yürüttü.
 
1985’te kurulan Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosunun kuruluşunda önemli katkılarda bulunarak Sanat Danışmanlığı yaptı. 5 Şubat 1988’de, Başbakan Turgut Özal tarafından, Türk Sanat Müziği’ne hizmeti nedeniyle takdir plaketi verildi.
 
TRT 1 ve TRT 2’de çok sayıda programda konuşmacı olarak yer aldı ve programlar yaptı.
 
Güneri Tecer, Sezen Aksu, Sevim Tuna, Gönül Yazar gibi pek çok ünlü sanatçının hocası oldu.
 
Şarkıları, beste yarışmalarından ödüller aldı.
 
Rüştü Şardağ, 27 Kasım 1994’te aramızdan ayrıldı. Kabri İzmir Narlıdere Mezarlığındadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam127
Toplam Ziyaret1027509
Hava Durumu