Mahmut AKAN

1924 yılında Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde doğdu. İlkokulu Birecik’te, Ortaokulu Kahramanmaraş’ta, Liseyi de Konya’da bitirdi. 1950 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun olan AKAN, vatani görevini tamamladıktan sonra iki yıl Birecik’te serbest eczacılık yaptı. 1954 yılında Adana’ya gelerek Küçüksaat mevkiinde Toros Eczanesini açtı. 1977 yılından vefatına kadar bu eczaneyi çalıştırdı.

Musıki çalışmalarına üniversite yıllarında İstanbul’da başlayan Mahmut AKAN, ilk olarak Dr. Nevzat ATLIĞ yönetimindeki üniversite   korosuna katıldı. Orada Necdet YAŞAR, Ulvi ERGUNER, Ercüment BATANAY ve Alâaddin YAVAŞÇA gibi üstadlarla birlikte çalıştı. Adana’ya yerleştikten sonra 1958 yılında Adana Musıki Cemiyeti adı altında bir cemiyet kurdu. Fakat bu cemiyet 27 Mayıs 1960’dan sonra dağıldı. Bilahare Adana’daki musıki çalışmaları 1972 yılında Yardımseverler Derneği bünyesinde yapılmaya başlandı. Bu çalışmaları da kendisi yönetiyordu. Nihayet 1974 yılında şimdiki Adana Musıkî Derneği kuruldu. 1977 yılı başlarına kadar çok başarılı çalışmalar yaptı ve çok sayıda konserler verdi. Verdiği konserlerin sayısı 15 – 20 arasındadır. 1977 yılında kendi korosundan yetişen Ümit ÖCAL’a yöneticiliği bırakarak koroda keman çalmıştır.

Keman, ud, tanbur ve iyi bir ney icracısı olan Mahmut AKAN’ın Muhayyer Buselik makamında bir eseri vardır. Yetiştirdiği öğrenciler arasında Nuri SESİGÜZEL, Can ETİLİ, Ali ŞENOZAN, Eyüp UYANIKOĞLU, Faruk TINAZ ve Mustafa ŞİMŞEK’i sayabiliriz.

Son derece disiplinli ve titiz çalışmaya özen gösteren Mahmut AKAN, centilmen, hoşsohbet ve sevecen idi. Sanata olan ilgisinin bir sonucu olarak doğaya da aşıktı. Hayvanları, özellikle kuşları çok severdi. Eczanesine ziyaretine gidenler çeşitli güzellikte kafeslerdeki kuşların cıvıl cıvıl seslerini mutlaka dinlemişlerdir.

Değerli hocayı Adana’da yaptıklarından dolayı sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhu şad olsun.