Kadri ŞENÇALAR

 

Kadri ŞENÇALAR
 

Kadri Sençalar 1912'de İstanbul, Eyüp'de doğmuş ve 12 Ocak 1989 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir.

Galata emniyet amiri Veli Rauf Bey ve Bahriye hanımın oğludur. 3 kiz 1 erkek olmak uzere dört çocuğu ve 9 torunu vardır. Kadri Sençaların çocukluğu Tarabyada geçmiş ve 9-10 yaşlarında iken bir Rum müzik hocasından ve kemani Cemil hocadan keman dersleri almaya başlamıştır.
 
 
İstanbul'un işgali dolayısı ile Bursa'ya yerleşmiş fakat ne yazık ki, sonradan Bursa da Yunan işgaline uğramış olduğundan burada ailece çok zor günler yaşamışlardır. Bursa Yunan işgalinden kurtulunca, keman çalması nedeniyle ailesini rahata kavuşturmuştur. Bursa'nın en iyi lokallerinde çalışmalarını sürdürmüştür. Bursa Setbaşı Gazinosunda çalıştığı sırada, bir gece için gazinoya konser vermeye gelen meşhur keman ustadı Bülbüli Salih Bey ve ses sanatkarı eşine bir akşam ud ile eşlik ederken, Üstad Salih Bey Şencalar'ın ud çalış tavrını çok beğenmiş ve kendisine ud çalmaya devam ederse gelecekte memleketin en iyi ud üstadları arasında olabileceğini söylemistir. Bunun üzerine Kadri bey ud çalmaya başlamış ve ömrü boyuncada ud çalmaya devam etmiştir. Bursa'da ud hocası olan Tevfik beyden nota, usül dersleri almış ve aynı sıralarda iki erkek kardeşininde müziğe başlamasına ön ayak olmuştur. Ortanca kardeşi Zeki'nin keman ve küçük kardeşi İsmail'in de kanun öğrenmesini sağlamıştır. (Küçük kardeşi İsmail Şencalar da ülkemizin en iyi kanun üstadlarındandır.) 
 
Bu arada Şencalar kardeşler Bursa'nın en çok beğenilen saz gurubu olmuşlardır. Dışarıdan Bursa'ya gelen sanatçılar yanlarında saz getirmez Şençalar kardeşlerin kendilerine eşlik etmelerini isterlermiş. 
 
Soyadı kanunu çıktığı zaman da (ŞENÇALAR) soyadı da kendilerine dinleyicileri tarafindan verilmiştir. Bir süre sonra ortanca kardeşi Zeki'nin ölümünden dolayı Kadri bey bütün aileyi toplayarak doğduğu İstanbul'a gelip yerleşmistir. Udi Hırant'ın jübilesinde (Taksim Çamlı Köşk Gazinosunda) o devrin en değerli saz sanatkarları ile birlikte 40 kişilik saz heyeti ile iki kardeş ilk olarak İstanbul'da sahneye çıkmışlardır. Fasıldan sonra Şençalar kardeşlerden yalnız olarak saz eserleri çalmaları istenmiş iki kardeş eserlerini icra ettikten sonra büyük takdir toplamışlardır. Bundan sonra başarıları devam etmiş , Kadri Şençalar Tepebaşı Gazinosunda Alabanda revüsünde Safiye Ayla'ya, ilerde Ümmü Gülsüm'e eşlik etmiş, Kemal Atatürk'e çalmış ve sonradan besteleri ve ud yorumu ile çok sanatçıya ideal olmuştur.

 
  Kadri Şençalar eserlerini görmek için tıklayınız.
 
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam253
Toplam Ziyaret943445
Hava Durumu