Necdet TOKATLIOĞLU

30 Ocak 1933 tarihinde İzmir'de doğdu.
Müziğe, 1948 yılında, İzmir Türk Musıkisi Cemiyeti’nde başladı. Burada Ahmet Aksoy ve İlyas Tonguç’dan yararlandı.
1951 yılında Mehmet Kasabalı’dan ud ve nota dersleri almaya başladı. 1952 yılında, İzmir Radyosu’na girdi.
1954 yılında Ankara Radyosu’nda hem ud hem de ses sanatçısı olarak çalışmaya başladı. Ankara Radyosu’nda Fahri Kopuz, Ruşen Kam, Suphi Ziya Özbekkan’dan nazariyat, Refik Ahmet Sevengil’den edebiyat, Mesude Çağlayan ve Saadet İkesus’dan şan dersleri aldı.
7 Ekim 1960 tarihinde, Ankara Radyosu Müzik Yayınları Müdürü oldu.
1961 yılı Aralık ayında ise solistlik görevine geri döndü. Kendi isteğiyle emekliye ayrıldığı 1981 yılına kadar radyoda solist, korist ve program şefi olarak görev yaptı.

Ankara Radyosunda iken 1968 yılında Mısır ve Tunus, 1969 yılında İran, Pakistan, Bangladeş ve Irak, 1972 yılında Mısır, Tunus ve Cezayir’de konserler verdi. 1979 yılında, “Libya Destanı”nı besteledi ve Libya’da konser verdi. 1980 yılında, Libya Devrimi’nin yıldönümü nedeniyle, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin daveti ile tekrar Libya’da konser verdi. 1983 yılında cumhuriyetin 60. yıl kutlamaları için Türk Federasyonu’nun daveti ile ABD’nin New York Hilton Oteli’nde yapılan baloya katıldı. 1988 yılında, istek üzerine yine ABD’de New York ve New Jersey’de konserler verdi.

İlk bestesi, “Gördüm O Yeşil Gözleri Bir Lahzada Yandım” mısrasıyla başlayan, Kürdilihicazkar şarkıdır. Sanatçı kendi bestelerinden oluşan 5 adet LP ve pek çok 45 devirli plak doldurdu. 95 kadar bestesinden 68 tanesi, TRT Repertuarı’ndadır. Sanatçı, 1975 ve 1983 yılları arasında, Milliyet gazetesi tarafından düzenlenen yılın şarkısı anketlerinde, pek çok kere ödüle layık görüldü.

Uzun süre, İstanbul Musıki ve Kültür Derneği TSM Korosunun şefliğini yaptı. Son yıllarında İstanbul Koç Allianz Korosunu ve Kabataş Necdet Tokatlıoğlu Musiki Derneği Korosunu çalıştırmaktaydı.
27 Eylül 2008 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

Eserlerinden bazıları:
  • Artık yeşerecek bir dalım yok
  • Böyle çatık kaşlı taşlı söz ile
  • Bu ateşi sen yaktın içime gel de sen söndür
  • Dünyada biricik sevdiğim sensin
  • Gece sessiz mehtap hazin rüzgâr susuvermiş
  • Gitmesin gözlerinden pırıl pırıl arzular
  • Sevgilim bir tânem gel artık bana
  • Yalancının birine kapıldı kandı gönül
  • Yılları durduracak (Bir sevgi istiyorum)