Ahmet POLATÖZ

1934 - 1985

1934 yılında Adana’da doğdu. Orta öğrenimini Adana Erkek Sanat Enstitüsü’nde tamamlayarak yüksek öğrenim yapmak üzere İstanbul’a gitti. Gazetecilik Yüksek Okulu’nda okuduğu yıllarda çocukluğundan beri ilgilendiği Türk Mûsikîsi çalışmalarına ağırlık verdi. Neyzen Osman Dede, Ulvi Erguner, Gavsi Baykara ve Burhanettin Ökte’den ney, kudüm ve pek çok kıymetli eser meşk etti. Halil Can, Saadettin Heper, Aka Gündüz Kutbay, Doğan Ergin, Ârif Biçer, M.Ekrem Vural, Fahrettin Çimenli, Kâni Karaca gibi son dönemin önemli icrâcıları ile beraber oldu. Yıllarca Konya’da yapılan Hz. Mevlânâ’yı Anma  Törenleri’nde neyzen olarak yer aldı. Adana’ya döndükten sonra PTT ve EİEİ’nde çalıştığı yıllarda, Adana’da Klâsik Türk Müziği’nin yaygınlaşmasında önemli rolü olmuştur.

Önce Adana Halkevi’nde, daha sonra Adana Kadınlar Birliği binasında koro şefi Eczâcı Mahmut Akan ile birlikte hoca olarak sürdürdüğü mûsikî derslerine, 1974 yılında kurucularından olduğu Adana Musıkî Derneği’nde devam etti. Mahmut Akan, Zeki Torun, Uğur D. Türe, Ümit Öcal, Galip Ongül, Mahmut Soyarslan, Ârif Nihat Aka, İsmâil Demirkıran, Suphi İdrisoğlu Adana’daki musıkî arkadaşları olmuştur. Adana Musıkî Derneği’nin başkanı, koro şefi, hocası, neyzeni kısaca her şeyiydi.

Musıkî çalışmalarındaki ciddiyeti, disiplini ve programlılığı; özel yaşamındaki özenli giyimi, iyi niyetli davranışları, yardımseverliği, hoşsohbetliği, alçakgönüllülüğü ve cömertliği ile küçük büyük herkesçe çok sevilip aranan örnek bir insandı.

Bitmez tükenmez bir öğretme zevkine sahipti. Sayısız öğrenci yetiştirmiştir. Pek çok öğrencisi bugün Kültür Bakanlığı ve TRT sanatçısıdır.

Ney’den son derece temiz, falsosuz ve olağanüstü volümlü bir ses çıkarırdı. Bilhassa (neyzenlerin dem sesler tâbir ettikleri) pest bölgeden çıkardığı ses rengi hâlâ kulaklardadır. Geniş mûsikî bilgisine sahipti. Makamlara ve özellikle büyük usûllere olan derin vukûfiyetinin yanı sıra zengin bir repertuara sahipti. Mevlevî Âyinleri, klâsik fasıllar, şarkılar ve pek çok ilâhi hafızasında (tüm sağlamlığıyla) yer alırdı.

12 Ekim 1985 tarihinde henüz 51 yaşında iken geçirdiği bir kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. Ailesi, Adana Musıkî Derneği mensupları, yakınları ve  tüm Adana’lı mûsikîseverler Neyzen Ahmet Polatöz’ün azîz hatırasını bütün sıcaklığıyla kalplerinde yaşatmaktadırlar.